Werkwijze
We werken altijd samen met de jongere en bestaande hulpverleningen die in beeld zijn bij andere instanties. Dit is een belangrijk
Onze begeleiding sluit aan op drie niveaus:
- Persoonlijke ondersteuning: inzicht geven in de emoties en uitdagingen van de jongere.
- Praktische begeleiding: ondersteuning bij afspraken met instanties zoals IND, huisarts en jeugdzorg.
- Culturele vertaling: uitleg over hoe de Nederlandse samenleving werkt en hoe jongeren hun doelen kunnen bereiken.
We begeleiden jongeren gemiddeld 4 tot 8 uur per week en zijn altijd bereikbaar voor zowel de jongere als de hulpverlener wanneer er iets vertaald of verduidelijkt moet worden. De duur van een traject hangt volledig af van de situatie.
We staan naast de jongere
In ons contact met jongeren beginnen we vaak met het uitleggen van de Nederlandse wetgeving. We maken hen bewust van hun eigen verantwoordelijkheid bij het nemen van beslissingen en keuzes. Tegelijkertijd geven we hen het vertrouwen dat ze deze stappen kunnen zetten en dat het goed zal komen. We bieden ondersteuning en rugdekking, maar benadrukken dat zij zelf de regie over hun leven hebben. We kijken met hen mee en nemen hen actief mee de samenleving in.
We hanteren het principe: “We vertellen het niet, we laten het zien.”
Als een jongere bijvoorbeeld een conflict heeft door culturele verschillen, brengen we hem naar een omgeving waar diversiteit normaal is, zoals een hogeschool. Daar ervaart hij zelf hoe mensen met verschillende achtergronden samenleven. Zo leren ze dat vooroordelen hun dromen en kansen onnodig in de weg staan.
Doelgroep
Onze begeleiding is bedoeld voor jongeren van 14 tot 18 jaar met een migratieachtergrond, die vastlopen in het systeem en het vertrouwen in zichzelf en de hulpverlening verliezen – of al verloren hebben. Ze ervaren conflicten op hun verblijfslocatie en de ondersteuning vanuit instanties raakt vaak gevoelige snaren, waardoor de problemen juist toenemen.